...
aisthitikes frontides

Που αποσκοπούν οι αισθητικές φροντίδες;

Είναι γεγονός πως δεν αποσκοπούν μόνο στην βελτίωση της εξωτερικής μας εμφάνισης και της ματαιοδοξίας μας. Αλλά συμβάλλουν άμεσα στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης  και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της Ψυχικής μας Υγείας.

Όπως φυσικά και το αντίστροφο. Ένα πρόβλημα μικρό ή μεγάλο που επηρεάζει την εξωτερική μας εμφάνιση είναι ικανό να μας δημιουργήσει σοβαρό ψυχολογικό ζήτημα.

Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε το άγχος και οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, μας οδηγούν συχνά σε ψυχοσωματικές ενοχλήσεις. Αυτές εκδηλώνονται με μυϊκούς πόνους αλλά και κακή ψυχολογική διάθεση.

Το άγγιγμα του δέρματος, η φροντίδα της Αισθητικού με διακριτικότητα, υπομονή και αγάπη, μπορεί να αποδειχθεί “άγγιγμα ψυχής”.

face touch

Πολλές φορές αρκεί μία ηρεμιστική μάλαξη για να χαλαρώσει το μυϊκό και νευρικό σύστημα και να αναζωογονηθεί ο άνθρωπος. Όταν μάλιστα αυτή συνδυάζεται με τη χρήση αιθέριων ελαίων όπως το νεράντζι, το τριαντάφυλλο και η λεβάντα γνωστά για τις αντικαταθλιπτικές τους ιδιότητες, τότε εκτός από την βελτίωση της υφής του δέρματος και τη χαλάρωση των σφιγμένων μυών, έχουμε και τη διέγερση νευρικών απολήξεων που αφορούν το αισθητήριο της όσφρησης. Το ερέθισμα αυτό, μεταφέρεται σε εκείνο το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη συναισθηματική μας κατάσταση. Έτσι έχουμε βελτίωση της ψυχικής μας διάθεσης.

Στην κορυφή των Αισθητικών Φροντίδων που προσφέρουν άμεσα βελτίωση της Ψυχικής μας διάθεσης είναι το μακιγιάζ για τις γυναίκες και το καλοξυρισμένο πρόσωπο για τους άνδρες. Ένα όμορφα περιποιημένο πρόσωπο δείχνει πάντα υγιές και λαμπερό. Γίνεται ευχάριστα αποδεκτό από τον κοινωνικό μας περίγυρο και ανεβάζει την αυτοεκτίμηση μας.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ψυχική ηρεμία εκφράζεται στα χαρακτηριστικά του προσώπου μας. Οπότε αυτό φαίνεται πιο ήρεμο, λαμπερό και νεανικό. Ενώ ο πόνος, η θλίψη και ο θυμός αλλοιώνουν τις εκφράσεις μας με αποτέλεσμα να φαινόμαστε κουρασμένοι και γηρασμένοι. 

Πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι αισθητικές φροντίδες;

Θα  μπορούσαν να λειτουργήσουν και σαν πρόληψη ώστε να αποφευχθούν αισθητικά προβλήματα που θα οδηγήσουν σε διαταραχή της ψυχολογίας μας. Όλοι γνωρίζουμε πόσο άσχημα επιδρά στην ψυχολογία ενός εφήβου η μη έγκαιρη πρόληψη της ακμής. Όπως και οι Αισθητικές Φροντίδες που αφορούν την καλύτερη εικόνα του σώματος μας (μασάζ, αδυνάτισμα, κυτταρίτιδα) μπορούν να προλάβουν και να προστατέψουν τον άνθρωπο από τις δυσάρεστες συνέπειες της παχυσαρκίας (δυσλειτουργία του οργανισμού, κακή ψυχολογία).

Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι όλες αυτές οι Αισθητικές Φροντίδες δεν βοηθούν μόνο τους υγιείς ανθρώπους. Βοηθούν πολύ περισσότερο τους ψυχικά διαταραγμένους.

Μία μοναδική μελέτη σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιήθηκε στο Δρομοκαίκιο Ψυχιατρείο, από μία ομάδα εθελοντών αισθητικών με επικεφαλή την κ.Τιμοθέα Πατζίκα, γιατρούς, ψυχολόγους και εργοθεραπευτές, προσφέροντας Αισθητικές Φροντίδες σε ένα δείγμα 140 ασθενών. Τα συμπεράσματα του ερευνητικού προγράμματος ήταν εντυπωσιακά θετικά ως προς την βελτίωση της Ψυχικής Υγείας των ασθενών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ζαν Κοκτώ είπε κάποτε: “ εάν μπορούσα θα άνοιγα ένα εργαστήριο αισθητικής για “ψυχές”. Όχι γιατί πιστεύω ότι μπορώ να κάνω θαύματα αλλά για να βοηθήσω τους ανθρώπους να βελτιώσουν τον εσωτερικό τους κόσμο”. Ενώ ο Αντρέ Μωρουά έγραψε : “νομίζω ότι τα εργαστήρια αισθητικής θα πρέπει να έχουν ένα τμήμα για την καλλιέργεια της ψυχής. Γιατί υπάρχει μεγάλη σχέση μεταξύ του εσωτερικού μας κόσμου και της εξωτερικής μας εμφάνισης”.

Είναι αδιαμφισβήτητο λοιπόν ότι οι Αισθητικές Φροντίδες συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία όχι μόνο του δέρματος αλλά κυρίως της ψυχής μας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα πρόσωπο υγιές, λαμπερό και νεανικό. Ένα άτομο χαρούμενο, όμορφο που σφύζει από ζωή. Αυτό είναι Υγεία, αυτή είναι η Αισθητική τέχνη.

happy woman

English
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.